Sunday, 23 September 2012

perangai pelik tentg si "die"...

assalamualaikum....

hehehehe..dah lame aku x berceloteh dicnie...
sebb xde mase kot nk story mory..
lg pun aku nie buknnye rjin sgat menaip nie..tp hari nie aku kuatkan semngat untk menaip..hehehhehhhe

ok la....straight 2 the point..
hari nie aku nk berceloteh tentg "seseorg" 2.....
aku nk cerita pasal seseorg yg aku knal sgat2....
dah dekat 2 tahun aku knal die..hampir2 two years la seng kate..
die adalah insan yg ku sayngi sgat2...
die nie ade perangai yg pelik2 ckit...
kalu korg nk tau mcm ane peliknye perangai die, meih aku cite kat korg...hehehehehe

List perangai2 "die" yg sye thu....:
1. suka tido dgan suara yg berbunyi spt bercakp sorg2..
2. suka menyanyi..(memg suara die sedap pun)...
3. manje (gan aku jew kot) tp tegas dalm situasi tertentu...
4. kalau tido suka sgat surh aku temankan....
5. tido selalu jew terkejt mcm baby....(aseny die lau tido kna bekung kot mcm baby..hehehehe)
6. seorg yg rajin...(lau kat umah memg die 100% la bt kerja)
7. kuat semangat.....(aku jew kot yg thu semngat die kuat mcm ane)
8.pandai masak..(sedap die masak..aku dah test dah)
9.kuat menangis....(kuat kew..jarg2 jew kot)
10. bile die mengamuk, rimau pun lari....hehehehehe
11.suka warna putih...
12. x suke bermack-up...
13. gelak die memg lawak...mcm org x cukp nafas g2..hehehehehe(aku suke sgat perli gelak die)...

yang paling pentg sekali perangai die adalah...........................................

JENG..JENG...JENG.....





















15. SUKA TIDO GENTEL BANTAL...MCM BUDAK2 TIDO...(lau die thu nie mati aku)..hehehehe..jgan marh yew sayg.....

tp dgan perangai2 mcm 2 la yg bt aku saygkan die sgat2....
sush nk aku lupakan semua 2...
aku bnyak kenangan gan die...suka, duka...semua aku dh lalui gan die.....

AKU SAYANG DIE...<3<3<3

k la dlu..nnti aku bgt lgi pasal si "die" k..hehehhehe..
assalamualaikum...

Friday, 21 September 2012

pesanan untk hawa....


kisah menarik seorang pemuda yang berjumpa bakal mertua kerana ingin menikah dengan wanita pilihannya sehinggakan keluar soalan “Izinkan Saya Berzina Dengan Anak Pakcik.”
Oh sebelum tu dalam cerita ni kononnya si kapel ni nak keluar dating. Sebolehnya kita jangan dating-dating ni. Islam tak galakkan. Apa pun cerita ini sekadar tauladan. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Semoga bermanfaat!
Klik Di Sini Untuk Zoom Gambar



_ _ _ _ _ _
Suatu hari pasangan kekasih ni nak kuar dating. Setibanya si pakwe di hadapan rumah makwenya…


Gadis : Masuklah dulu, jumpa dengan ayah saya.
Teruna : Boleh ke?
Gadis : Masuk je lah, saya nak bersiap


Menyusup masuk si teruna melalui pintu utama. Pintu yang siap terbuka mengalukan-alukan kedatangan si Teruna.


Teruna : Assalamualaikum.
Bapa Gadis : Waalaikumusalam.


Melihat pada lantangnya suara bapa si gadis, terus si teruna kaku membatu. Lantas si gadis menarik tangan si teruna menyedarkan dari lamunan itu.


Gadis : Mari, duduk kat kerusi
Teruna : Eh..


Setelah tangan dihulur dan salam bertaut, duduklah si teruna di kerusi hampir menghadap bapa si gadis. Hanya surat khabar yang menjadi tabir antara mereka.


Bapa Gadis : Nak jalan kemana hari ni?
Teruna : Bandar je pak cik, dia nak carik barang katanya. Barang apa tak taulah saya
Bapa Gadis : Oh..
Teruna : ??


Hampir 5 minit senyap tanpa suara. Dan ibu si gadis keluar dari tabir ruang utama dan ruang belakang membawa air serta biskut kering. Si teruna senyum kelat.


Ibu Gadis : Minum la ni sikit. Kamu sudah sarapan?
Teruna : Ehh. Sudah cik. Terima kasih.
Ibu Gadis : Kamu ni malu-malu pula dengan kami.
Teruna : Segan cik. Hehe
Bapa Gadis : Bila kamu nak hantar rombongan?
Ibu Gadis : Eh. Apa ayahnya ni?
Teruna : Ehh. Duit takde lagi. Hehe
Bapa Gadis : Kamu bawa anak kami kehulu-kehilir. Apa orang kata nanti?
Teruna : (Eh. Malu ngan orang ke malu ngan Allah, lagi takut orang kata dari Allah yang menghukum) Kami naik kereta je cik, tak de la nampak berkepit sangat. Boleh saya tanya cik sikit
Bapa Gadis : Boleh takde masalah
Teruna : Pakcik ngan makcik nak letak wang hantaran berapa ye?
Bapa Gadis : Kalau boleh 20 ribu
Ibu Gadis : Ehh. Tak kisah la, tapi kalau boleh makcik nak lebih tinggi sikit dari orang sebelah ni
Teruna : Berapa tu mak cik?
Ibu Gadis : Dalam 25 ribu ke atas dan dulang 25 ke atas pihak lelaki
Teruna : (Amboi, ko melantak dulang ke ape? Wuhaa.. 25 ribu. Mana nak dapat? Aduh..) Tingginya mak cik, tak boleh rendah lagi ke?
Bapa Gadis : Itu nasib kamu la, kamu yang nak kat anak kami. Lagipun dialah satu-satunya anak perempuan kami, kene lah market sikit. Nak grand-grand camtu.
Si teruna hampir hilang akal apabila disebutkan harga si gadis itu. Dan si teruna cuba berbincang untuk merendahkan harga si gadis.
Teruna : Erm.. Kenapa anak pak cik tak pakai tudung?
Bapa Gadis : Itu kenalah tanya maknya
Teruna : (Ehh. Boleh pas-pas pulak dah)
Ibu Gadis : Ehh. Awak lah. Apa pulak saya. Awak yang sepatutnya didik anak
Bapa Gadis : Saya kan kerja. Mana ada masa
Teruna : (Pulak dah, gaduh nanti) Ehh-ehh. Makcik pakcik. Kita lupakan dulu soalan tadi sebab kalau ikut makcik pun tak tutup kepala jugak. Maksudnya lebih kurang jugaklah. Nak tanya lagi, anak pak cik pandai masak tak?
Bapa Gadis : hmm.. haram. Tau-tau bangun tido pukul 12 lebih, bukan bangun pagi dah tu. Bangun tengahari. Terus makan tengahari.
Ibu Gadis : Apa la ayahnya, orang ni nak buat anak kita bini, dia cerita buruk-buruk pulak.
Bapa Gadis : Maknya pun sama suka bangun lambat juga.
Ibu Gadis : Abahnya!
Teruna : (kah kah kah.. bengong. Camtu pun nak cerita) Hehe.. Okeh. Soalan lagi. Boleh tak dia baca quran?
Ibu Gadis : Boleh sikit-sikit kot
Teruna : Kali terakhir bila?
Ibu Gadis : Err. Darjah 1 agaknya.
Teruna : hmm..
Ibu Gadis : Kenapa?
Teruna : Takda apa makcik. Soalan cepumas. Dia solat tak?
Bapa Gadis : Apa motif kamu tanya semua ni. Dia kan selalu ikut kamu. Kamu tau la.
Teruna : Kalau kat luar saya ajak dia solat, dia cakap datang bulan. Hari-hari datang bulan. Dia tau solat atau tak?


Hampir terkedu si bapa dan si ibu. Dan pada raut wajah mereka berdua terdapat tanda-tanda kemerah-merahan menahan amarah.


Teruna : Boleh saya sambung lagi. Dia tak reti masak, tak reti solat, tak reti mengaji, tak reti nak tutup aurat sebelum dia jadi bini saya lagi. Dosa-dosa dia terang-terang pegi kat makcik ngan pakcik. Lagipun tak berbaloi harga 25 ribu untuk dia. Lainlah dia ni ‘hafizah’, 30 juzuk dalam kepala, bertutup litup habis dari bawah sampai ke atas dan tau jaga batas, haa.. itu barulah berbaloi 100 ribu pun saya sanggup bayar. Tapi orang macam tu kalau kahwin mereka memilih untuk serendah-rendah mahar. Sebab sebaik-baik perkahwinan adalah serendah-rendah mahar. Mata bapa si gadis direnung tajam oleh mata ibu si gadis. Keduanya senyap tanpa suara. Ketiga mereka menundukkan kepala. Lumrah adat untuk menjadikan anak perempuan untuk dijadikan objek pemuas nafsu hati menunjukkan kekayaan serta bermegah-megah dengan apa yang ada. Terutamanya pada majlis perkahwinan. Adat mengatasi agama. Dibiarkan anak perempuan dihias dan dibuat pertunjukkan di khalayak ramai. Sedang pada waktu itu akad telah dilafaz si suami, dan segala dosa anak perempuan sudah mula ditanggung oleh si suami. Amatlah rugi. Mahar berpuluh ribu dibayar pada isteri dan sepatutnya hanya si suami seorang yang berhak melihat, tetapi pada hari pertama perkahwinan iaitu semasa persandingan sahaja berpuluh ribu mata yang melihat si isteri. Seolah-olah si suami membayar mahar untuk mereka sekali.
Bapa Gadis : Tapi kan. Pakcik nak anak pakcik rasa sekali. Benda seperti tu kan sekali seumur hidup.
Teruna : Pakcik nak anak pakcik rasa ke pakcik yang rasa grand?
Ibu Gadis : Tentulah kami berdua pun turut gembira.
Teruna : Ye ke? Pakcik, makcik, saya bukan apa. Sekarang dosa anak pakcik, pakcik yang tanggung. Esok lusa lepas akad nikah terus dosa dia saya yang tanggung. Pastu pakcik nak buat bersanding pulak. Setiap mata yang memandang saya akan dapat dosa. Lagilah saya berdosa sangat-sangat.


Ibu si gadis segera mengambil langkah mudah dengan menarik diri daripada perbualan itu. Si ibu tahu, si teruna bercakap menggunakan fakta islam. Dan tidak mungkin ibu si gadis dapat melawan kata si teruna itu.


Bapa Gadis : Kau memandai pulak nak cakap agama ngan kami.
Teruna : Ehh. Maaflah pakcik. Bukan saya nak cakap pasal agama. Tapi itulah hakikat sebenar. Kita terlalu pandang pada adat sampai lupa agama.
Bapa Gadis : Camni lah. Kamu sediakan 25 ribu, ngan 31 dulang. Kalau takde, kamu tak boleh kahwin ngan anak aku!
Teruna : Lama lagilah camtu. Dalam umur saya 30 lebih, baru dapat masuk meminang. Kalau camtu pakcik, ‘izinkan saya berzina ngan anak pakcik’?
Bapa Gadis : Hoi! Kau dah melampau, ko baik-baik sikit cakap tu. Jangan main sedap mulut je.
Teruna : Dengar dulu penjelasan saya pakcik. Pakcik tau tak apa sebab orang berzina dan banyak anak luar nikah? Sebab benda ni lah pakcik. Selalunya ibu bapa perempuan yang meletakkan berpuluh ribu ringgit sampaikan pihak lelaki terpaksa menangguh hasrat untuk berkahwin. Tetapi cinta dan nafsu kalau tidak diiringkan dengan betul, syaitan yang jadi pihak ketiga untuk menyesatkan manusia. Akhirnya mereka mengambil jalan pintas memuaskan nafsu serakah dengan berzina. Mula-mula memang ringan-ringan dahulu pakcik, pegang-pegang tangan, peluk-peluk, pegang pinggul, dan sebagainya. Tapi lama-lama jadi berat-berat. Yang berat-berat tu pakcik sendiri pun boleh bayangkan.
Bapa Gadis : Apa kaitan kamu nak berzina pula
Teruna : Ye lah. Dah pakcik tak bagi kami kahwin sekarang, biar ada duit dulu baru boleh kahwin. kami nak lepaskan nafsu camna pakcik? Tiap hari saya tengok dia, dia tengok saya. Susah pakcik. Nafsu. Sebab tu saya dengan rendah hati minta izin pada pakcik untuk berzina ngan anak pakcik. Apa yang penting pakcik tahu yang saya dan dia nak berzina. Sebab rata-rata orang yang berzina ni ibu bapa tak tau. Nampak je biasa-biasa sedangkan da berzina. Err.. berzina bukan sahaja yang ehem-ehem je. Ada yang zina-zina ringan. Tapi sebab ringan tu yang akan jadi berat.
Bapa Gadis : Hmm.. Kamu ni peliklah. Nasib baik pakcik cool je. Kalau orang lain, da lama angkat parang. Tapi kalau takde duit, camna kamu nak bagi dia makan
Teruna : Hehe.. Pakcik. Pakcik lupakah dengan apa yang telah Allah bagitau?
“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” (an Nur 32). Takkan la kita tak yakin dengan apa yang Allah janjikan. Lagipun pakcik, kalau makan dan minum tu insyaAllah, berdaya lagi untuk saya beri pada dia. Tempat tinggal tu kita boleh bincang lagi. Kalau benda ni boleh menghalang kami dari melakukan perkara dosa dan sia-sia. Baiklah disegerakan. Pakcik pun tak mau perkara-perkara tak elok kan.


Senyap tanpa kata bapa si gadis, merenung kata-kata si teruna. Segera bapa si gadis memikirkan cara untuk mematahkan kata-kata si teruna. Dan bapa si gadis mendapat akal.


Bapa Gadis : Kamu tau la zaman sekarang ni. Kalau ikut cara kamu tu. Mungkin kamu tak suka dengan persandingan, pakcik boleh terima. Tapi kamu kena la ambil kira apa orang lain yang akan kata. Tau-tau orang akan mengata anak aku kena tangkap basah dan kena nikah paksa dengan kamu. Mana nak letak muka ni.
Teruna : Bagus juga cadangan pakcik tu. Kena tangkap basah 2 ribu je denda. Kat Malaysia takde hudud, dan kalau untung. Boleh nikah masa tu jugak. Bagus-bagus.
Bapa Gadis : Serius lah sikit.
Teruna : Betul dah tu pakcik. Hehe. Tapi pakcik, saya tak kata pun takde walimatul urus. Sedang walimatul urus itu perlu untuk hebahkan yang anak-anak dah kahwin. itu cara islam. Ok. Tapi yang tak oknya, bersanding tu hahh. Kesian saya pakcik, saya seorang bayar mahar untuk anak pakcik, orang lain pun dapat tengok. Siap kalau berhias secara berlebihan dan orang lain yang lihat menaikkan nafsu syahwat mereka, saya yang berdosa pakcik. Saya yang tanggung dosa dia. insyaAllah pakcik. Kita bukan nak buat apa pakcik. Syariat memang camtu. Maha baiknya Allah sebab jaga kita selama ini, tapi benda remeh-temeh camni pun kita masih pandang ringan dan kita tak menjaga apa yang telah Allah janjikan. Susah lah camtu pakcik. Maaflah kalau ada kata saya yang membuat pakcik kurang senang dengan saya. Segala-galanya kita serah pada Allah, kita merancang je.


Azan zohor berkumandang, jaraknya tidak sampai 10 dari surau berdekatan rumah si gadis. Si teruna memohon untuk ke surau dan mengajak bapa si gadis untuk pergi bersama. Namun ajakan ditolak dengan lembut. Lantas memberi salam dan memohon untuk keluar. Di birai tingkap bapa si gadis melihat si teruna mengeluarkan kopiah dari poketnya dan segera di pakainya. Masuk ke dalam kereta dan hilang dari penglihatan bapa si gadis tadi. Sedang si gadis yang sedari tadi berdiri di balik tirai bersama ibunya menitiskan air mata mendengar luahan kata-kata si teruna terhadap ayahnya. Tudung pemberian si teruna sebagai hadiah pada hari jadinya yang lepas digenggam erat. Ibu si gadis juga menitiskan air mata melihat pada kelakuan anaknya. Segera ibu dan si gadis ke ruang tamu menghadap ayahnya.


Ibu Gadis : Apa yang budak tu kata betul. Kita ni tak beratkan pada agama selama ni. Kita sambil lewa abahnya.
Bapa Gadis : Hmm.. ntahlah, tak tahulah saya. Keras betul budak tu kata tadi. Satu-satu kena. Dia pesan tadi, suruh bersiap, lepas zohor dia amik kamu.
Gadis : Takde mood nak pegi la ayah. Ntah..


Si gadis terus mencapai telefon bimbitnya dan menaip mesej.
Si teruna yang selesai mengambil wuduk tersenyum apabila membaca mesej yang baru sahaja diterima daripada si gadis
“Andai Allah telah memilih dirimu untukku,
aku redha dan akan terus bersama mu,
aku juga akan terus pada agama yang ada padamu.”
“ : )”
“Petang ni takde mood nak keluar, sorry. Dan minggu depan ayah suruh hantar rombongan.”

Tuesday, 10 April 2012

nukilan ini aku khas aku bt untk insan yg tersayg yg selama nie x pernh aku lupa walaupn sesaat...
NAZARATUL NADIA...


Ah.. rasanya aku udah bertahun tahun tidak pernah melukis tentang cinta...
baru kelmarin saja aku membuatnya ada..
apakah rasa ini telah tiada..
memilih dan mencari sang raja kata..
aku ada untukmu.....
aku rasa ini untukmu..
dan mungkin aku akan selalu ada buatmu..
Dimana aku..
ruangan ini gelap..
ruangan ini senyap..
membangun dan menjunjung..
akhirnya aku tergelatak di atas kertas bertuliskan tinta emas..
“aku menunggumu sejak dulu, aku mengharapmu sejak dulu, tapi bisuku mendekapku, bisuku menyembunyikan nyaliku, dan hatiku terus menderu.., hatiku ingin kamu”
aku menyintaimu.. dengan atau tanpa alasan yang tak pernah kau tau 
sebab kau adalah cinta hatiku.....

Sunday, 8 April 2012

pale nak pecah....

malam nie pale aku sakit sgat2....x thu la npe....
pas2 aku call nadia bgt yg aku sakit pale tp lain plak jdinye....
sedh plak aku jdinye...
aku x thu nk luahkn kat sape sakit aku nie.....
tibe2 aku teringtkan die....

aku mintk die "picitkan" pale aku tp die cakp die mals....
aku cma nk tgok sejauh mana die still saygkan aku....
tp tanggapan aku salh....
bile aku tanye "sayg sye x..??.."
die jawb "TAK SAYG.."..
kalau korg ditempt aku, ape yg korg rase ble org yg korg sayg jawb mcm 2....

kawn2 die lgi la perli2 aku sebb aku post kat fb aku sakit pale...
aku cakp la aku just nk luahkn ape yg aku rase skang....
tp kawn die cakp luah kat allah....
terus aku terdiam x terkata ape2 sebb aku x bolh nk cakp ape2....
sebb aku memg x pernh lupakn allah....tuhan yg satu..

xpelh...sakit, demam, mati aku sekalipun, aku xnak sushkan sape2 lgi....
sebb bukn ade org pedulikn aku pun.....hdup pun bt sushkan org jew...
k la...assalamualaikum...

Friday, 6 April 2012

penat+rindu=gembira

hari nie aku letih sgat2...
balik umah terus cari bntal....
sebb g c2 cnie...
dari pgi sampai la kew malam....
x henti2 bt kerja...

balik2 jew umah...
tibe2 aku rase datg 1 perasaan yg selama nie aku pernh rase...
nk thu x perasaan ape..????
heheheehhe... :)
RINDU la...ape lgi....mcm ane la aku  x rindu..
sebb dlu waktu aku kerja parkson, ade jew seseorg 2 yg sambut kepulangan "abg" yg tersayg balik....
tp skang xde dah sebb aku sendirian skang nie....
last2 sekali nk lepaskn rindu 2, aku on fb.....
sebb ak thu org yg aku sayg n cintai dari dlu sampai skang akn reply chat aku.....

Pas2 aku cakp la kat die yg aku rindu die.....
aku tnye die rindukan aku x..???
tp die x jawb sebb aku tau die pasti rindukan aku jgak...
hhehheehh..(perasan plak aku nie an..)
die surh aku call...n then aku call la die....
dapt dengar suara die, aku terus hilg penat sebb die adalah "ubat" bt aku.....
aku sempat cakp gan die 9 minit 22 saat sebb aku nk mandi n solat....
aku cakp la aku nk g mandi n solat tp die cakp "x bolh..cakp 10 mint lgi.."
kalau korg la..ape mknanye lau die cakp mcm 2....aku dah thu tp aku xnak bgt...
RAHSIA....hehehehhe...
lepas 2 aku pesan kat die jaga diri elok2...sebb die kurg chat...sama la mcm dlu....
tp aku dah berjnji pada diri aku yg aku akan jaga die sbgmana waktu die pernh menjdi kekasih aku dlu...
sebb aku SAYANG n CINTAKAN die sgat2...

cma aku x thu mcm ane nk pujuk hati die supaya terima aku balik..
tiap2 malm aku tido bertemankn ini..:


aku kadang2 sedih, sebak, sayu n mcm2 lagi perasaan yg datg dalm hati aku nie....
aku teringt balik waktu kami pernah bergurau senda, menangis, susah seng bersama dlu....
skang aku kesepian bak pulau yg tiada berpenghuni....aku seorg diri di pulau i2...
skang pun lau aku sedih, sakit, xde sape2 yg ingn ambil thu....

untuk insan yg ku sayg n cintai....
jaga la diri elok2 yew...dalam hati sye sentiase ade awk sebb sesaat sye x mampu pun untk melupakan awk....
awk sentiasa dalm naluri sye sebb sye cintakan awk bukn sebb paras rupa awk @ harta awkkk..
sye cintakan awk sebb hati budi awk, kasih sayg awk, cinta awk terhadap sye....
dan jgak sye cintakn awk bukan sebb nafsu tp sye cintakan awak kerana ALLAH.....
ANA UHIBBUKI FILLAH NAZARATUL NADIA....

Yg nie khas untk awk...:

video

Saturday, 25 February 2012

keletihan n kerinduan...

dah dekat 2 mggu aku busy sgat2 dengan event n test...
nak rehat pun memg x sempat lgsg..
seriusly aku letih sgat2...kadg2 sampai aku menangis pun ade....
sebb aku terlalu letih...
aku letih segala2nya..letih otak n badan....
kan best lau tersayg aku ade kat cnie..(nadia)
dapt jgak aku hilgkan letih aku bile tgok muka die....

sebut pasal yg tersayg...
aku mula2 sekali nk minta maaf sebb mgkn ape yg aku post nie bt pembaca ase aku x bertggungjawb..
aku cma rindukn die sgat2...
tp aku skang memg xde mase lgsg gan die...cian jgak aku kadg2 kat die..
tp ape aku buat..aku ade tggungjawb yg perlu dilaksanakn...
bukn niat aku nk tggalkn die tp aku memg xleh lari dari kerja aku...
kadg2 aku rase bersalah pun ade sebb bt die mcm 2...
sebgai contoh...
hari nie die sorg2 kat umah sebb die balik balik awl kew perak...
tp aku terpksa tinggalkn die sebb aku perlu cari barg untk event aku..
aku sbg ketua projek perlu brtggungjawb dgan org bawahn aku...
cian jgak aku kat die.....

BBY, ABG NK MINTA MAAF LAU BBY TERASE ABG TIADA GAN BBY UNTK SEMGGU DUA NIE...
ABG XDE NIAT NK BT BBY MCM 2 SAYG....
JGAN SALAH SANGKA KAT ABG K SAYG....
WALAU KEW MANA PUN ABG G N ABG BT SAYG..
ABG SENTIASA INGTKAN SAYG SEBB SAYG DALAM HATI ABG....
LEPAS PADA EVENT ESOK (26.2.20120, INSYAALLAH ABG AKN LUANGKAN MASA BERSAMA GAN SAYG,,,..
ABG HARAP SAYG MEMAHAMI ABG K...
ABG CINTAKAN BBY N SAYGKAN BBY....
DENGAN SEPENUH HATI ABG....
ANA UHIBBUKI FILLAH SAYANG... :)

Wednesday, 8 February 2012

ayat cinta

1.Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis,debu beralih emas,keruh menjadi bening,sakit menjadi sembuh,penjara menjadi telaga,derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.

2.Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu,tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

3.Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu.Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.

4.Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak mengubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan.Jika tidak,kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.

5.Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain dan kamu masih mampu tersenyum,sambil berkata:aku turut bahagia untukmu.

6.Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba.Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup.Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

7.Jika kita mencintai seseorang,kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

8.Perasaan cinta itu dimulai dari mata,sedangkan rasa suka dimulai dari telinga.Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang,cukup dengan menutup telinga.Tapi apabila kamu Coba menutup matamu dari orang yang kamu cintai,cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama.

9.Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia,lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya.Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

10.Cinta bukan mengajar kita lemah,tetapi membangkitkan kekuatan.Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri,tetapi menghembuskan kegagahan.Cinta bukan melemahkan semangat,tetapi membangkitkan semangat.

11.Cinta mampu melunakkan besi,menghancurkan batu,membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin.Inilah dasyatnya cinta!.

12.Kata-kata cinta yang lahir hanya sekadar di bibir dan bukannya di hati mampu melumatkan seluruh jiwa raga,manakala kata-kata cinta yang lahir dari hati yang ikhlas mampu untuk mengubati segala luka di hati orang yang mendengarnya.

13.Kamu tidak pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta.namun apabila sampai saatnya itu,raihlah dengan kedua tanganmu,dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.

14.Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

15.Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak.Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka.Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merindu dan cemburu.

16.Bercinta memang mudah.Untuk dicintai juga memang mudah.Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.

17.Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang,ialah jangan menuntut agar kita dicintai,tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan.

18.Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang,ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping.Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya,dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.

19.Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati,sehinggalah kamu kehilangannya.Pada saat itu,tiada guna sesalan karena perginya tanpa berpatah lagi.

20.Cinta tidak pernah meminta,ia sentiasa memberi,cinta membawa penderitaan,tetapi tidak pernah berdendam,tidak pernah membalas dendam.Di mana ada cinta di situ ada kehidupan,manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.

21.Jangan mencintai seseorang seperti bunga,kerana bunga mati dikala musim berganti.Cintailah mereka seperti sungai,kerana sungai mengalir selamanya.